Cum poti sa cumperi online in siguranta?

Cum poti sa cumperi online in siguranta
Distribuie daca iti place!

Pentru a cumpara de pe internet, in siguranta, trebuie sa nu folosesti WIFI, iar comenzile sa le faci doar de pe calculatoare pe care ai numai tu acces.
Respecta pasii de mai jos:

1. Alegerea unei banci pentru crearea unui card

O banca trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

 • sa fie cu renume;
 • sa aiba cele mai mici comisioane pentru utilizarea internet banking-ului si alte operatiuni;
 • posibilitate de a vea conturi si in alte monede (euro, dolar, etc.);
 • posibilitatea de a crea subconturi la conturile curente, care au atasate carduri

Aceste detalii se gasesc de la sediul oricarei banci. Dupa ce te-ai informat, din mai multe surse, poti sa iei decizia cea mai potrivita.

2. Crearea unui subcont la contul asociat cardului

In acesta se vor mentine sumele de banii de care se va dispune dupa dorinta.

Pentru a avea un subcont, se depune o cerere in acest sens la banca aleasa. Se va specifica motivul de siguranta explicat mai jos.

Suma de bani de pe card ( din contul asociat ) trebuie mentinuta pe zero, cand nu se fac opratiuni. Cand se doreste sa se faca o plata prin card, se va transfera suma exacta in contul asociat din subcont, cu ajutorul internet banking-ului.

3. Cautarea produsului si/sau serviciului pe care vrei sa-l cumperi

Se face cu ajutorul motoarelor de cautare, prin cuvinte cheie (exemplu: “monitor dell p4317q” ) in legatura cu produsul dorit. Va returna o lista de site-uri corespunzatoare ( exemplu site : pot.ro/ouc4 ).

Inainte a cumpara, este important sa studiezi recenziile altor persoane, care au achizitionat produsul si/sau serviciul respectiv. Aceasta se poate face prin aceste resurse:

 • forumuri;
 • retele de socializare;
 • platforme online de distribuire a continutului;
 • bloguri.

4. Alegerea paginilor de internet ( site-urilor ) de pe care vrei sa faci cumparaturile

Aceasta, trebuie sa fie bazata pe o analiza de credibilitate si pe baza unor recenzii, tinand cont de:

 • usurinta de plasare comanda;
 • livrare la timp;
 • garantie;
 • monitorizarea livrarii cu numar de urmarire.

Pentru a obtine un pret mai bun fata de site-urile locale (exemple: pot.ro/r5og; pot.ro/01xj ), se pot alege cele internationale ( exemplu: pot.ro/rsjm ), daca nu este o problema in a astepta ceva mai mult timp pentru livrare.

Poti consulta articolul ”Lista paginilor de internet pentru cumparaturi online in siguranta”, pentru a vedea mai multe site-uri.

5. Plasarea si finalizarea comenzii pentru cumparaturile comandate

Magazinele online cer crearea unui cont cu o adresa de email si anumite date pentru livrare. Sunt unele care nu cer crearea unui cont.

In ambele cazuri, dupa ce s-a ales ce anume se va cumpara, se trece la metoda de plata care poate sa fie:

 • ramburs;
 • transfer bancar;
 • card;
 • alte servicii de plata.

Se alege metoda de plata ramburs ( adica se va plati la curier odata ce produsele ajung la tine ). Aceasta poate fi aleasa pentru majoritatea site-urilor nationale.

Pentru magazinele internationale, plata trebuie facuta inainte de a se livra produsele. Aceasta facandu-se de obicei prin card, transfer bancar sau alte servicii de plata.

Comada se considera finalizata odata ce s-a confirmat metoda de plata.

6. Monitorizarea livarii cumparaturilor, vama si tva

Odata ce comanda a fost finalizata vei primii un cod de urmarire a livrarii. Cu acesta, vei putea urmari in ce locatie se afla la un moment dat coletul tau, pana in momentul cand ajunge la tine.

Daca vei face o comanda de pe un site international, ai grija sa cumperi in valoare sub 10 euro per produs, pentru a evita TVA-ul la vama. Nu este recomandat a alege curieri rapizi si scumpi, deoarece ei vor taxa vama la aproape orice. De asemenea a se evita daca se poate cumpararea pe firma, deoarece se adauga vama 5% in plus fata de doar tva 19%, pentru persoana fizica. Pentru produse cu pretul mai mare, poti cere vanzatorului sa iti puna un pret mai mic in colet sau sa le trimita ca si cadou. Astfel se pot evita taxele la vama.


Distribuie daca iti place!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *